Donderdag 17 mei, 19:00 - 22:00

De Bergkerk, Bergkerkenplein, 7411 EN, Deventer

[ BESTEL HIER JE TICKETS ]

Wie was Odysseus? Een man van vlees en bloed of een legende? Vindingrijk of vol van gebreken? Waar mogen we de lijn trekken tussen slimme sluwheid en regelrecht bedrog?

Volgens classicus Hein van Dolen is de grote verdienste van de Griekse dichter Homerus dat hij in zijn mythische vertellingen een levensecht portret schetst van de held Odysseus waarbij ook zijn menselijke kant tot zijn recht komt.

Het verhaal van Odysseus heeft veel herkenbare motieven. Wat betekent het om een held te zijn? Is het mogelijk om je eigen weg te vinden ondanks dat het lot je in de weg zit? Odysseus, een slimme held die op een episch queeste vertrekt, weet precies dat lot steeds weer te tarten. Hij is een grote inspiratiebron voor vele zowel hedendaagse- als antieke schrijvers. Wat is er zo bijzonder aan hem?

Hein van Dolen zal, aan de hand van de kleurrijke anekdotes, vertellen hoe de onuitputtelijke inventiviteit van Odysseus hem tot de man van duizend listen heeft gemaakt. Wat waren de negatieve gevolgen daarvan? En waardoor zien de latere generaties antieke schrijvers hem als het prototype van een onbetrouwbare intrigant?

---
Hein van Dolen is Byzantinoloog en classicus. Hij heeft vele vertalingen en monografieën op zijn naam staan. Zijn fascinatie voor de figuur van Odysseus heeft geleid tot het boek Odysseus dat in 2006 is verschenen. Ieder jaar leidt hij met succes een Odysseusreis, afwisselend in Griekenland en Italië.

---
In het kader van de overzichtstentoonstelling MYTHEN van beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen vinden er verschillende evenementen plaats in de Bergkerk in Deventer. De evenementen onderzoeken vanuit verschillende (kunstzinnige) invalshoeken de thema’s die zij in haar kunst uitbeeldt.

Deuren open: 19:00
Aanvang: 20:00

Tickets: E 15,- (natuurlijk inclusief bezoek aan de tentoonstelling)
Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link, VVV-Deventer en in de Bergkerk zelf