Donderdag 3 mei, 19:00 - 22:00

De Bergkerk, Bergkerkenplein, 7411 EN, Deventer

[ BESTEL HIER JE TICKETS ]

Volgens Denker des Vaderlands René ten Bos kan filosofie woorden geven als er geen woorden meer zijn. In deze lezing zal Ten Bos ingaan op het verlangen naar mythen. Waar komt de behoefte aan een groots archetypisch of meeslepend verhaal vandaan? Wat is er zo fascinerend aan Goden, helden en vreemde wezens?

Hoe blijmoedig ook, complexiteit zal Ten Bos nooit schuwen. Hij heeft een hekel aan moraalridders, volksverlakkers en andere mensen die menen voor alles een snelle oplossing te hebben. Dat wil niet zeggen dat hij tegen oplossingen is, integendeel zelfs, maar dat hij twijfelt aan oplossingen die geen oplossingen zijn.

Hij twijfelt ook aan gladde meningen. Vandaar dat zijn denken vaak via kronkels, omwegen, zijpaden en luchtroutes vorm krijgt. Noem het fijnzinnige oriëntatie in een absurde wereld. Noem het zwerven. Noem het meanderen. Noem het zedeloos. Het denken moet, zoals de Poolse dichteres Wislawa Szymborska het ooit eens zei, vooral dat zijn: ‘zedeloos’.
www.renetenbos.nl

---
In het kader van de overzichtstentoonstelling MYTHEN van beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen vinden er verschillende evenementen plaats in de Bergkerk in Deventer. De evenementen onderzoeken vanuit verschillende (kunstzinnige) invalshoeken de thema’s die zij in haar kunst uitbeeldt.

Deuren open: 19:00
Aanvang: 20:00

Tickets: E 15,- (natuurlijk inclusief bezoek aan de tentoonstelling)
Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link, VVV-Deventer en in de Bergkerk zelf.