Donderdag 24 mei, 19:00 - 22:00

De Bergkerk, Bergkerkenplein, 7411 EN, Deventer

DEZE LEZING IS GEANNULEERD WEGENS PRIVE OMSTANDIGHEDEN

[ BESTEL HIER JE TICKETS ]

Hoe moet je eigenlijk naar kunst kijken? Lang of kort? Je direct laten grijpen of met veel voorkennis beslagen ten ijs komen? Als je iets langer bij een kunstwerk blijft staan, vallen er rare, opmerkelijke, onbegrijpelijke, knappe en onverwachte details op. Details waardoor je het hele kunstwerk ineens begrijpt of waardoor je de wereld om je heen scherper gaat zien.

Wieteke van Zeil vertelt in haar lezing over de rijke details in kunstwerken die vaak aan onze aandacht zijn ontsnapt: van de zachte neus van een koe, een verveeld engeltje en het borsthaar van een schilder tot wetenschappelijke instrumenten, vreemde ingewanden en de huid van een vrouw in de vlammen van het vagevuur. Elk detail opent een deur naar een wereld vol betekenis, symboliek en persoonlijke associaties, waardoor een kunstwerk niet alleen meer gaat leven, maar ook een frisse blik kan werpen op hoe mensen leven, lijden, liefhebben, worstelen, en genieten. Kunstenaars zien vaak wat ons ontgaat; door met aandacht naar kunst te kijken, kunnen wij ook meer opmerken.

---
Kunsthistoricus en cultuurjournalist Wieteke van Zeil schrijft over oude meesters en moderne mores in de Volkskrant. In haar serie 'Oog voor Detail' bespreekt zij wekelijks een detail in een kunstwerk. Door haar kijkervaring te delen, hoopt zij drempels die mensen soms voelen bij museumbezoek, weg te nemen. In 2015 verschenen haar stukken over kijken naar kunst in het boek 'Dichterbij, kunst in details' bij uitgeverij Atlas Contact, en won de serie een European Newspaper Award. Haar tweede boek over kijken verschijnt in juni 2018.
www.wietekevanzeil.nl
---

In het kader van de overzichtstentoonstelling MYTHEN van beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen vinden er verschillende evenementen plaats in de Bergkerk in Deventer. De evenementen onderzoeken vanuit verschillende (kunstzinnige) invalshoeken de thema’s die zij in haar kunst uitbeeldt.

Deuren open: 19:00
Aanvang: 20:00

Tickets: E 15,- (natuurlijk inclusief bezoek aan de tentoonstelling)
Kaarten zijn verkrijgbaar via deze link, VVV-Deventer en in de Bergkerk zelf.